Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Οι αντιστασιακοί μας καλούν σε αντίσταση...



Σφέτσα Δάφνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: εφημ. η ΑΥΓΗ" 16/10/2011
Αποτελούν κομμάτι της πιο λαμπρής ιστορίας του τόπου μας. Άνθρωποι που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία, τη λαοκρατία, δεκατρείς αγωνιστές που συμμετείχαν στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, σηκώνουν και πάλι το ανάστημά τους. Συναισθανόμενοι, όπως τονίζουν οι ίδιοι, ευθύνη απέναντι στην Ιστορία, απέναντι σε εκείνους που θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, αλλά και απέναντι στον εαυτό τους απευθύνουν έκκληση ενότητας ενάντια στο Μνημόνιο.

Τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ,δείχνουν πάλι τον δρόμο...
Καλούν τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον από το ζοφερό του Μνημονίου σε κοινό αγώνα με στόχους, μεταξύ άλλων, την εκδίωξη της τρόικας, την ανάκτηση και την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ αυτών που τον δημιουργούν και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Καλούν τους Έλληνες πατριώτες σε αγωνιστική συνεργασία "με άμεσο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Μνημονίου" και "σε αγώνα για μια κυβέρνηση που θα φέρει τον λαό στην εξουσία".
Επικοινωνήσαμε μαζί τους και παρουσιάζουμε μικρές δηλώσεις των Μ. Γλέζου, Β. Δαμιανάκου, Τ. Μπενά, Ε. Μπιτσάκη, Γ. Τσαπόγα, Β. Βαρδινογιάννη, Π. Κατερίνη και Θ. Καλλίνου. Παρουσιάζουμε βιογραφικά στοιχεία των αγωνιστών που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του Μανώλη Γλέζου και του Μίκη Θεοδωράκη λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η ζωή τους δεν χωρά σε τόμους ολόκληρους, πολλώ δε μάλλον σε μια σελίδα εφημερίδας. Την έκκληση υπογράφουν επίσης οι Νίκος Γουργιώτης, Βάσω Θανασέκου, Μαρία Καραγιώργη, Ελένη Μπενά.
Μανώλης Γλέζος: “Κρούω, μ' όλες μου τις δυνάμεις, τους κώδωνες του κινδύνου, χτυπάω τις καμπάνες της συνείδησης και φωνάζω: Αντισταθείτε, Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, συνεργαστείτε. Αντισταθειτε να μην πληρώσει την κρίση ο λαός και να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Οργανωθείτε στους χώρους δουλειάς και στους τόπους κατοικίας για να αντιμετωπίσετε την φορολαίλαπα που πλήττει μισθωτούς, συνταξιούχους και μεροκαματιάρηδες.
Αγωνιστείτε να μετατρέψει ο λαός την οργή του πάλι σε πολιτική πράξη. Συνεργαστείτε όλοι οι πατριώτες, οι προοδευτικοί, οι δημοκράτες, οι σοσιαλιστές, οι ριζοσπάστες, οι κομμουνιστές, οι αριστεροί, για να δημιουργηθεί η κυβέρνηση εκείνη η οποία θα διώξει το Μνημόνιο και την τρόικα, τη μειοδοσία και την υποτέλεια και θα φέρει τον λαό στην εξουσία.
Βούλα Δαμιανάκου: Τέλη του '41 πιάστηκε από τις αρχές κατοχής, οδηγήθηκε σε φυλακές και στρατόπεδα. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Συνδέθηκε και συνεργάστηκε με τον Βασίλη Ρώτα. Είναι λογοτέχνης και μεταφράστρια.
“Ο λαός, αν σωθεί, θα είναι από την ίδια του την απόφαση. Σήμερα που είναι χτυπημένος από παντού, χρειάζεται ένα νέο Μέτωπο, αλλά στις νέες συνθήκες. Αυτοί που κυβερνούν είναι οι πιο αξιοθρήνητοι που έχω δει ποτέ. Πίσω και σε βάρος του λαού δέχτηκαν τα Μνημόνια. Ποιος τους είπε ότι ο λαός θυσιάζεται για ένα δάνειο; Ποιος τους εξουσιοδότησε;”.
Τάκης Μπενάς: Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ. Καταδικάστηκε σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία του Εμφυλίου, φυλακίστηκε στη χούντα, ηγετικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς. Το έναυσμα για την πρωτοβουλία έδωσε η επέτειος των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ.
“Στον νου μας ήταν η επέτειος, να τιμηθεί η ουσία της πράξης της ίδρυσης του ΕΑΜ που ήταν η μάχη για την ανεξαρτησία”. Και σήμερα η λύση προϋποθέτει την συγκρότηση ενός ευρύτατου Μετώπου από δυνάμεις οι οποίες θα φέρουν τη δική τους διαφορετική πολιτική σφραγίδα (από τη συνέντευξή του “Στο Κόκκινο 105,5”).

Ευτύχης Μπιτσάκης: Το '43 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ, το '45 στο ΚΚΕ, πέρασε 7,5 χρόνια στη φυλακή (1948- 1955), υπήρξε στέλεχος της ΕΔΑ και στη δικτατορία μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Παν/μιο Ιωαννίνων και επίκουρος καθηγητής στο Παν/μιο της Αθήνας.
“Η Ελλάδα εκποιείται, ο δημόσιος πλούτος, η γη και τα Μνημεία. Με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα πεινάσουν οι εργαζόμενοι. Συνεπώς σήμερα είναι ανάγκη ένα Μέτωπο Σωτηρίας για να σωθεί ο λαός από την πείνα: αυτό θα είναι ο άμεσος στόχος. Πέρα από εκεί η αριστερά πρέπει να ανοίξει διάλογο και να τεκμηριώσει τη θέση φεύγουμε ή όχι από το ευρώ, φεύγουμε ή όχι από την Ε.Ε. Διότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει μία και τεκμηριωμένη άποψη, θέση των ειδικών. Είναι θέμα εξέγερσης του ελληνικού λαού για τη σωτηρία του. Επειδή σήμερα δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση αλλά κυβέρνηση, από Έλληνες εντολοδόχους των υπαλλήλων της Ε.Ε.”

Γιώργος Τσαπόγας: Καπετάνιος του 10ου Συντάγματος του ΕΛ.ΑΣ., μετείχε στις μάχες της Αθήνας ενάντια στους Γερμανούς και στους Αμερικάνους, εξορίστηκε στην Ικαρία, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στις φυλακές Καλλιθέας και Χατζηκώστα, βασανίστηκε στη χούντα από τον Ιωαννίδη. Υπήρξε διευθυντής σύνταξης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" και της "Ναυτεμπορικής".

“Όλοι εμείς οι παλιοί που αγωνιστήκαμε εναντίον των ξένων εισβολέων -όπως λέει ο ποιητής μας, ήρθαν οι ξένοι λύκοι ντυμένοι με προβιές προβάτων- δεν το βάζουμε κάτω μπροστά στη νέα υπαγωγή στο Μνημόνιο, στο ΔΝΤ, στη σημερινή βίαιη εισβολή και υπαγωγή της χώρας μας που σημαίνει μια έξωθεν βίαιη παρέμβαση και έλεγχο.
Όσοι απαντήσαμε την πρώτη ομάδα με αυτό που ονομάζουμε έκκληση έχουμε ως έμβλημα τον Παρθενώνα και τη σημαία που κατέβασε ο Μανώλης Γλέζος, τα νικηφόρα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και όλης της στρατευμένης διανόησης. Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές, δεν περιβάλλονται από κομματικά χαρακώματα.
Ο λαός μας υποφέρει νέα δεινά, ο αγώνας του συχνά πολυδιασπάται. Ας θυμηθούμε τον πρώτο στίχο του Βάρναλη 'Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης (...) εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής'.

Βαρδής Βαρδινογιάννης: Πλούσια αντιστασιακή δράση μέσα και από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, ειδικός γραμματέας του Εκτελ. Γραφείου της ΕΔΑ, 13 χρόνια στην παρανομία, ένας από τους 27 κομμουνιστές που δραπέτευσαν από τις φυλακές Βούρλων της Δραπετσώνας το 1955. Πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων.
Σήμερα θέτει ως προτεραιότητα τον συμψηφισμό του ελληνικού χρέους με τις γερμανικές οφειλές από την περίοδο της κατοχής. Γι' αυτό και διαφωνεί με την τακτική της αριστεράς γιατί δεν θέτει ζήτημα συμψηφισμού, επισημαίνοντας πάντως ότι “ψηφίζει αριστερά, ανήκει στην αριστερά, αλλά έχει και τις απόψεις του”.

Θεόδωρος Καλλίνος: Καπετάνιος του ΕΛΑΣ, γνωστός ως Αμάρμπεης. Μόνιμος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, αρνήθηκε να παραδοθεί στους Γερμανούς το '41, εντάχθηκε στο ΕΑΜ και το '42 πέρασε στον ένοπλο αγώνα και ανέλαβε μεταξύ άλλων εκπαιδευτής και οργανωτής ΕΑΜικών ένοπλων ομάδων Ολύμπου - Κισσάβου - Ποταμιάς. Στα Δεκεμβριανά ήταν Διοικητής Τομέα Φαλήρου - Πειραιά μέχρι και Ελευσίνας. Ακολούθησαν εξορίες στα Κυκλαδονήσια.
Συμμετείχε στην προ ολίγων ημερών συνάντηση των αντιστασιακών. Κατηγορεί τους “συμφεροντολόγους βουλευτές" που ψηφίζουν τα αντισυνταγματικά νομοσχέδια του Γ. Παπανδρέου και καλεί "κάθε Έλληνα με εθνική ευθύνη να επιλέξει στον τόπο δουλειάς και κατοικίας τούς καλύτερους που διακρίνονται για την ανιδιοτέλειά τους που δεν έχουν καμία εσωτερική ή εξωτερική επίδραση σε βάρος της πατρίδας: Να τους στηρίξουμε για μια νέα Βουλή που θα έχει διαμάντια.

Παναγιώτης Αδάμης - Κατερίνης: Το '41 ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση της Νεολαίας Ηλείας, το '43 συνελήφθη και βασανίστηκε από τους Ιταλούς, στα "Δεκεμβριανά" συνελήφθη και εξορίστηκε σε Ικαρία και μετά Μακρόνησο. Εκλέχθηκε βουλευτής με την ΕΔΑ, ακολούθησε νέα εξορία στον Άη Στράτη και έπειτα στο Άστρος Κυνουρίας. Επανεκλέχθηκε βουλευτής το '63. Στη χούντα εξορίστηκε στη Λέρο.
"Ο λαός μας αγωνίζεται σκληρά και απεγνωσμένα ενάντια στα βάρβαρα κι εξοντωτικά μέτρα που έχει επιβάλει με τα αλλεπάλληλα Μνημόνια το ληστρικό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το απεχθές δημόσιο χρέος θα πρέπει να διαγραφεί και αυτή η αξίωση πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη του λαϊκού κινήματος. Προσωπικά θεωρώ έσχατο όριο το 2012, όπου φαίνεται ότι οι σοσιαλδημοκράτες μετά τις εκλογές θα πάρουν την εξουσία και την ηγεσία της Ε.Ε.
Αν μέχρι τότε δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική θετική αλλαγή και οι σοσιαλδημοκράτες συνεχίσουν τα ίδια τότε ο λαός μας δικαιούται να προχωρήσει σε πιο ριζικές μορφές πάλης. Οι ευθύνες της αριστεράς ως προς τη συνεργασία είναι ιστορικά τρομερές. Ο υπερήφανος λαός σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γονατίσει ούτε ν' αφήσει την ελληνική κοινωνία να σαπίσει, όπως θέλουν οι σκοτεινές δυνάμεις. Ούτε να μαζέψει τα φτερά της η Ελλάδα με τη λαμπρή ιδιάζουσα ιστορική της υπόσταση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου